Øren rundt

Her på siden vil vi forsøge at lave en lille gennemgang af hvad du/i kan opleve på en tur øen rundt, hvad enten det er i bil, på cykel eller på gåben.

 

Vi starter på havnen, hvor man kommer til hvad enten med kommer med færgen eller selv er sejlende i lystbåd. Herfra går vejen op forbi Havnegården på venstre side af vejen, som er øens eneste mælkeproducent. Længere fremme kommer vi til Sejerø Kro på højre side af vejen. Kroen ligger i øjeblikket stille hen uden noget til at drive den. Efter kroen møder vi på venstre hånd Sejerby gadekær, som om sommeren er et smuk syn med åkander og masser af ænder. Om vinteren hvis det er koldt nok - længe nok, omdannes gadekæret til den perfekte skøjtebane for øens børn og andre barnlige sjæle.

 

I t-krydset følger vi vejen til højre op ad Kirkebakken og ser Sejerø Kirke, som bestemt er et besøg vær. Videre af vejen gennem Sejerby, nå vi lige inden byen slutter på højre side, først til øens lægehus, efterfulgt af øens plejehjem, som vi øboere godt tør prale med har en af Danmarks bedste udsigter. Bakken med bænken lige efter plejehjemmet hedder Tyvsbjerg, og her har man en flot udsigt over færgen og havnen.

 

   

 

Vejen fortsætter ud øst på, ned af Grønnebjerg, langs vandet til Vandkær og Tadebæk, hvor vi lidt efter møder Bautastenen på højre side af vejen. Sejerø har to bautastene, denne ved Tadebæk og Tynebjerg stenen ud på vester. I følge et gammelt sagn, vender Tadebæk stenen sig hver gang den dufter nybagt hvedebrød.

 

   

 

Så er vi nået til et kryds, hvor Sejerø lejrskole ligger, Lejrskolen er den gamle østreskole fra den gang da der var hele 3 skoler på øen. I dag fungere den som lejrskole, og den kan også lejes til private fester eller foreninger.

 

Hvis man fortsætter ad vejen langs stranden, kommer man ud til Mastrup som er Sejerøs østligste by. Her ligger enkelte helårshuse, men ellers består byen mest af sommerhuse, dog bor der også en fin lille bestand af påfugle. Når grusvejen begynder, kan man vælge at fortsætte til venstre, så kommer man først igennem en del af sommerhus området, og dernæst ud til stranden på den nordlige side af øen, området her kaldes Rye, og om sommeren kan man være heldig at stranden er fri for sten og tang, så man kan hoppe i vandet.

 

   

 

Fra Rye kan man fortsætte op af bakken, som er en del af det der hedder Bieret. Bier er det sejerøske ord for bjerg. Bieret er et fælles ord for Nordreklinter, Lindhovedet, Søndreklinter og Kongshøj, og strækker sig et godt stykke vej ud mod revet. Vel oppe kommer der, når man har gået et lille stykke en marksti til højre. Her står også et lille skilt der viser vej til Sejerøs højeste punkt, Kongshøj. Om Kongshøj fortælles flere sagn, den ene lyder således: En gårdmand fra Mastrup gravede efter oldtidsfund i Kongshøj. Da han havde gravet i nogen tid, kom han til at se mod Mastrup, og han så byen stå i lys lue. Han smed spaden og skyndte sig mod byen. Da han nåede derhen, var der ingen ild. Han gik så tilbage til Kongshøj og gravede videre. Så viste der sig en hare som han ikke kunne jage væk, han skød på den flere gange, men den blev ved med at vise sig. Til sidst turde han ikke grave mere.

 

       

 

Tilbage ad Kongshøjstien og til højre. Herfra følger man stien ud over nordre klinter, som er det sted den lille alke fugl Tejsten holder til, hvor den bor i huller i skrænten. Tejsten er en sjælden fugl i Danmark og findes kun på Sejerø og naboen Samsø. Længere fremme svinger stien til højre forbi de mange grantræer, og fri fra skov og træer har man nu et flot syn ud over Revet. På en blæsevejrs dag, ses det tydeligt at revet bugter sig i en zig zag form.  

 

Markvejen fortsætter igen ned af Bieret, og nu kan man dreje til venstre ud mod revet. Efter et lille stykke vej møder man et ”seværdigheds” skilt inde på venstre side, det henviser til Sejerø stendysse som fint står forhøjet og vidner om at der har boet mennesker på Sejerø i mange mange år. Der har før groet buske rundt om stendyssen men de er nu blevet fjernet, og man kan tydeligt se den fra vejen.

 

 

 

Turen ud på revet afhænger af vejret, i storm og blæst er revet ikke særlig langt, men i klart og stille vejr, kan turen til spidsen være betydelig længere.  Om revet fortælles følgende sagn og hvordan Revet har fået sin zig Zag form: En troldkvinde som var blevet træt af at bo på Sejerø, havde ikke nogen båd at sejle væk i. Derfor samlede hun sten og sand i sit forklæde og bar det ud i vandet. Først byggede hun i retning mod Nexelø, da hun mente at den ø lå nærmest. Så byggede hun mod Ordrup Næs som hun en tid efter mente, lå nærmest. Dette skiftede i nogen tid, indtil hun gav op. Da kastede hun resten af sten og sand ud i havet, og på dette sted blev ”Kollen” dannet. Vejen følges derefter tilbage langs vandet indtil man igen når Mastrup, og videre indtil man møder vejen ved lejerskolen.

 

   

 

Herfra drejer vi til højre mod Kongstrup, og skal den stejle tur op ad Kongstrup Møllebakke. Som navnet siger lå der i gamle dage her en mølle, men alt der er tilbage nu er et par møllesten som står ved den lille sti der fører det sidste lille stykke op til toppen af bakken. På toppen er der en fantastisk udsigt over øen, og her er borde og bænke, så man kan sidde og nyde udsigten.

 

  

 

Kongstrup er Sejerøs højstbeliggende by, og har eget gadekær. Når man køre igennem byen, møder man på venstre hånd lige inden byen slutter og vejen drejer til venstre, Sejerø Spisehus.

Vejen fortsætter ned af "Esked" som bakken kaldes og drejer til højre hvorefter den fortsætter først forbi Kongstrupvej der passeres på venstre side og lidt efter Lejlighedsvej på højre side, som føre ned til en samling sommerhuse. Lidt længere fremme når man til Sejerø Campingplads, som ligger på højre side af vejen.

  

   

 

Forbi Camping Pladsen og videre forbi Fribrøndsvej, som passeres på venstre side. Forbi den tidligere Hønsefarm og Materiale gården, er vi nået frem til T-krydset ved Nordby. kigger man til venstre kan man se Sejerø skole, og idrætsplads. Vi fortsætter af vejen til højre igennem Nordby. Fra Nordby fortsætter vejen forbi Knoldebjerg (bakken inde på højre side) videre forbi et af de store sommerhus området, Svaleklint. Et stykke længere fremme svinger vejen til højre og man passere her Sejerøs Gåsefarm. Økologiske gæs som leveres til blandt andet Irma forretningerne.

 

  

 

Vejen drejer kort efter til venstre ved Bøel som området hedder, og ikke så langt fremme når man vejen som går tværs over øen til Sejerby, Men skal man til Fyret skal man følge vejen ligeud. Derefter når man frem til Gniben Strand. som er øen største sommerhus område og ligger i et bredt bælte hen over øen. og her når man frem til endnu et kryds, vejen mod fyret er til højre og så er der ikke langt før man er fremme på pareringspladsen foran det flotte gule fyr. Der er en smuk sti forbi de gamle fyrmester huse, op til fyret igennem en lille lund af gamle træer som efue har vokset sig op af.

  

 

Turen går nu igen tilbage mod Sejerby og vejen følges ligeud, igen igennem Gniben Strand sommerhus området. Lidt længere fremme kommer man forbi Sejerøs Helikopter plads. Det er her helikopterne lander når der skal transporteres syge mennesker til fastlandet.

Vi er nu nået til Krydset ved Vester skole, Skolen er nedlagt, man var i gamle dage en af øens tre skoler. Vi drejer til højre i krydset og kommer ud til det vi på Sejerø kalder Såen. Såen er et gammelt ord for sand, og er en god betegnelse for øen gode og meget populære badestrand.

  

 

Langs vejen i Såen, kommer man når vejen drejer ind i landet, forbi den gamle ferie koloni på venstre side af vejen. Stedet er i dag privat ferie bolig. Og så er vi nået til Sejerøs sidste by, Sønderby. I Sønderby ligger Halvvejs, som om sommeren huser øens diskotek. Ellers er der bankospil, generalforsamlinger og private arrangementer i selvskabs lokalet året igennem. Vejen går videre ud af Sønderby, forbi Sejerø gamle Mejeri på højre siden af vejen, og så er vi tilbage i Sejerby. Her kommer man forbi Brugsen på venstre side af vejen, inden man igen når gadekæret midt i byen og vejen tilbage til havnen.