Se og Oplev

Med sine ca. 12 km i længden og ca. 2,5 km i bredden vil nogle måske sige, at Sejerø er en lille ø. Men læs i brochurer: Sejerø er en af de største af de danske småøer - ikke sandt?

Øen er meget dansk og desværre - eller heldigvis - uden hjemmestyre. Som en del af Kalundborg Kommune

 

Og hvor ligger så denne pragtfulde ø?

Nærmere betegnet i den sydvestlige del af Kattegat

Lige midt mellem Røsnæs og Sjællands Odde.

For de maritimt interesserede er koordinaterne som følger (uden ansvar) :

Fyret: 55°55'25 N og 011°04'94 Ø Revet: 55°51'24 N og 011°13'26 Ø

 

Befolkningen

Der er knapt 400 fastboende på Sejerø (1999), hvor ca halvdelen bor i Øens største by, Sejerby. De er dog ikke alle Sejerøboere. Det bliver man først i 2.- 3.- 4. generation (måske aldrig) afhængig af omstændighederne. Befolkningstallet stiger naturligvis drastisk i sommersæsonen, som generelt kan siges at være begrænset til industriferien i juli måned. Med sommerhusområderne befolket og gæstesejlere i lag på havnen rummer øen 3000-4000 mennesker. Til trods herfor får man egentlig aldrig indtrykket af, at Øen er overrendt. I juni og ultimo august er Øen endog ganske fredelig, hvad angår turistpresset. Hvornår man så ønsker at gæste Øen må være et temperamentsspørgsmål. Lystigst er selvsagt juli, medens "ø-oplevelsen" er bedre uden for "myldretiden".

 

Klima

Vejret på Sejerø bærer i høj grad præg af de omliggende vande. Foråret er lidt lang tid om at slå igennem, men det er vinteren til gengæld også. Det er ret almindeligt, at temperaturen er adskillige grader højere, end den er på "den anden side", hvorfor man som regel slipper for de strenge frostgrader.

Sejerø er formentlig den ø i Danmark, som - i stærk konkurrence med naboøen Samsø (og måske Bornholm) - har det højeste antal solskinstimer om året. Det er i hvert fald, hvad Sejerøboerne prøver at overbevise turisterne om. Der skal stærke argumenter til på en dansk sommerdag med regn og rusk.

Med lidt god vilje kan det konstateres fra tid til anden hos vejrprofeterne hos DMI på satellitbillederne af Danmark. Check det selv: DMI.